Kašelj

23. novembra, 2022 | Aktualno, Farmacevtov nasvet, Nasveti

Kašelj je eksploziven izdih, ki omogoča čiščenje dihalnih poti. Je naraven odziv na draženje pljuč in dihalnih poti in predstavlja tudi zaščitni mehanizem, ki ima namen odstraniti nepotrebne snovi, predvsem sluz, iz zgornjih dihal. Kašelj lahko sprožijo različni dražljaji. Najpogostejši vzrok je akutna okužba dihal, kamor štejemo prehlad, gripo in sinusitis.

Kot odgovor na okužbo se čezmerno tvori sluz, ki sproži refleks kašlja. Kašelj lahko sprožijo tudi vdihani prašni delci, tujki, skrčene dihalne poti pri astmi, lahko ga sprožijo kemični dražljaji kot so cigaretni dim, hlapi močnih kislin, pojavi pa se lahko tudi kot neželeni stranski učinek določenih zdravil. Tako je suh kašelj pogost spremljevalec uživanja zdravil za zdravljenje visokega krvnega tlaka iz skupine zaviralcev angiotenzinske konvertaze.

Ločimo PRODUKTIVEN, t.i.«vlažen kašelj« pri katerem se tvori gosta sluz, ki jo izločimo z izkašljevanjem in NEPRODUKTIVEN KAŠELJ, ki je suh in dražeč brez izločka. Kašelj je predvsem simptom, ki mu je potrebno poiskati vzrok in ga odstraniti. Traja lahko nekaj dni, kadar smo prehlajeni, ali pa zelo dolgo. O kroničnem kašlju govorimo, ko traja vsaj 3 tedne, vzroki se nahajajo tako v pljučih, kot zunaj njih. Lahko je znak alergije, astme, tuberkuloze, srčnih obolenj. Pri kroničnem kašlju moramo zdraviti osnovno bolezen, ker je kašelj le simptom.

In kdaj je potrebno obiskati zdravnika?
  • Kadar kašelj traja več kot 7 dni brez izboljšanja oz. postaja čedalje hujši in je izčrpavajoč
  • Ob povišani telesni temperaturi in močnem potenju, ob težki sapi
  • Če skoraj vsak dan izkašljujete gosto obarvano sluz, rumenkaste, zelene ali rjave barve …
  • Če občutite močno bolečino ob kašljanju

V teh primerih je potreben obisk pri zdravniku, saj je lahko kašelj simptom resne bolezni. Pri dojenčkih, mlajših od 6 mesecev, je kašelj neobičajen simptom, zato je posvet z zdravnikom nujen. Samozdravljenje z zdravili, ki so na voljo brez recepta, je primerno le, če kašelj traja manj kot 7 dni. Zdravljenje kroničnega kašlja z zdravili brez recepta, ni primerno, zato je potrebno obiskati zdravnika.

Za ustrezno zdravljenje je zelo pomembno, da kašelj pravilno opredelimo. To pomeni, da moramo ločiti 2 vrsti kašlja. Neproduktiven, suh, dražeč kašelj, pri katerem ni izločka in produktiven kašelj z izločkom, pri čemer je pomembna tudi barva izločka. Če je izkašljana sluz rumenkaste, zelene ali rjave barve, to lahko pomeni bakterijsko okužbo. Bel, bister izloček ne pomeni bakterijske okužbe, ampak so vzroki lahko virusi, alergije ali dražeče snovi. Če je v izločku prisotna kri, je to lahko zaradi naprezanja pri kašlju ali pa svari pred resno okužbo in je razlog za napotitev k zdravniku.

Kako ukrepamo v primeru kašlja?

Kašelj lahko zdravimo z zeliščnimi pripravki ali s pripravki s kemično učinkovino. Zdravila so v obliki sirupov, tablet, pastil, zrnc, šumečih tablet, čajev in inhalacij…

Suh, dražeč kašelj zdravimo z ANTITUSIKI. To so zdravila, ki pomirjajo kašelj. Mednje spadajo zeliščni pripravki, ki vsebujejo sluzi. Sluzi obložijo sluznico dihal in tako ščitijo pred draženjem, s tem pa pomirijo kašelj. Takšne učinke imajo med zdravilnim rastlinami slez, trpotec, islandski lišaj. Zeliščni pripravki za pomiritev suhega kašlja so SLEZOV SIRUP, TRPOTČEV SIRUP, sirup in pastile z ISLANDSKIM LIŠAJEM… Uporabljamo jih lahko podnevi, pa tudi zvečer.

Pripravki s kemično učinkovino za pomiritev suhega kašlja pa delujejo tako, dazavirajo center za kašelj v osrednjem živčevju. To so zdravila z butamiratom, kodeinom ali folkodinom v obliki sirupov in tablet. Kemični antitusiki imajo na splošno sedativni učinek na možgane in živčevje, zato pogosto povzročajo zaspanost in imajo druge stranske učinke, povečajo pa tudi učinek alkohola. Zaradi neželenih stranskih učinkov so zato bolj primerne učinkovine iz zdravilnih rastlin, predvsem za otroke. Posebej to velja za nosečnice in doječe matere, za katere so za zdravljenje kašlja primerni le zeliščni pripravki.

Za zdravljenje produktivnega kašlja, pri katerem se izloča gosta sluz, pa uporabljamo EKSPEKTORANSE. To so pripravki za lažje izkašljevanje. Delujejo tako, da pomagajo zmehčati sluz, da jo lažje izkašljamo. Priporočljivo jih je uporabljati le čez dan.

Produktiven kašelj je značilen pri prehladu, gripi, kroničnem in akutnem bronhitisu, pljučnici in emfizemu… Pred zdravljenjem produktivnega kašlja z zdravili je potrebno poudariti, da je hidratacija organizma (pitje večjih količin tekočine ) in inhalacija vročih vodnih par, zdravljenje prvega izbora.

Že naše babice so vedele, da je prvo zdravilo ob nadležnem kašlju topel čaj in to ne samo zaradi zelišč, ki jih čaj vsebuje in kašelj pomirijo, ampak preprosto tudi zato, ker večje količine tekočine razredčijo sluz.

Inhalacija vroče vodne pare sluznico dihal navlaži, redči sluz in olajša njeno izločanje. Vodne inhalacije so učinkovitejše, če vodi dodamo nekaj kapljic eteričnega olja eukaliptusa, janeža ali komarčka, razen pri astmatikih, kjer so eterična olja odsvetovana, saj lahko izzovejo napad astme. Pri njih svetujemo uporabo pripravkov s kemično učinkovino.

Pripravki za izkašljevanje, ki vsebujejo kemično učinkovino, so v obliki zrnc, tablet in sirupov. Kot učinkovino lahko vsebujejo acetilcistein ali pa bromheksin. Zeliščni pripravki za izkašljevanje vsebujejo timijan, jeglič, bršljan ali smrekove vršičke. Takšni pripravki, ki omogočajo lažje izkašljevanje, so JEGLIČEV sirup, TIMIJANOV sirup, BRŠLJANOV sirup, sirup iz SMREKOVIH VRŠIČKOV. Dobrodošla pomoč so tudi čajne mešanice kot npr. prsni čaj, ki jim dodamo žličko medu, če nismo sladkorni bolniki.

Pripravke za lažje izkašljevanje je smiselno uživati čez dan in ne pozno zvečer, sicer bo kašelj ponoči še močnejši. Pred spanjem je priporočljiva uporaba pripravkov za pomiritev kašlja.

Potrebno je poudariti, da sočasno jemanje antitusikov in ekspektoransov ni le nesmiselno, ampak tudi nevarno, ker se z ekspektoransi razredčena sluz ne more odstraniti z refleksom kašlja. Možna je kombinacija obeh, vendar samo v primeru, da se ekspektoranse jemlje čez dan, zvečer pa kašelj pomirimo z antitusiki.

V lekarnah so na voljo tudi homeopatska zdravila, ki so dobrodošla pomoč ob kašlju.

Med v domači lekarni

Med je že od nekdaj cenjeno hranilo in zdravilo. Med deluje izrazito antibiotično in je učinkovit zlasti pri zdravljenju infekcij in prehladnih obolenj v ustih, žrelu in dihalnih poteh. V njem je del neokrnjene narave, saj ga proizvedejo čebele iz različnih virov: iz cvetličnega nektarja ali drugih izločkov rastlinskih delov ali pa iz različnih vrst mane (izločkov žuželk, ki so na živih delih rastlin).

Kozarec z medom je nepogrešljiv tudi v vsaki domači lekarni. Čaj z medom je staro zdravilo babic, s katerim so zdravile prehlad. Najboljši proti prehladu je lipov med, ker pospešuje znojenje, še posebej učinkovit je v kombinaciji z lipovim čajem. Za lažje izkašljevanje pa priporočajo temne gozdne mede (npr. smrekov med).

Še en majhen nasvet: Kašelj, ki je moteč predvsem ponoči, bomo ublažili, če bomo dvignili vzglavje, to prepreči kopičenje sluzi, ki sili na kašelj. Hkrati pa z vzdignjenim vzglavjem preprečimo zatekanje kislin snovi iz želodca v požiralnik, kar je pogost vzrok kašlja.