Maligni melanom

23. julija, 2018 | Farmacevtov nasvet, Nasveti

Bi prepoznali maligni melanom?

Maligni melanom je smrten, toda na srečo se je pred njim mogoče zaščititi. Če se ga naučite prepoznati, ga lahko odkrijete, še preden resno ogrozi vaše življenje. Da bi ga odkrili čim prej, je pomembno spremljati vse spremembe na koži.

Včasih se človek ni tako močno zavedal škodljivosti sončnih žarkov, kot se jih danes, zato so bile pogostejše tudi sončne opekline. Vendar škode za nazaj ne moremo popraviti, lahko pa veliko naredimo za vnaprej.

Dermatologi ves čas opozarjajo na pomembnost zaščite pred uničujočimi UV žarki, še posebej zato, ker je tako mogoče izjemno zmanjšati tveganje za pojav malignega melanoma – kožnega raka, ki je lahko smrten. Vendar, čeprav se vse več ljudi zaveda, kako škodljivo je lahko sončenje, se ne zaščitijo dovolj dobro. Težko bi verjeli, da so ljudje na plaži zaščiteni ves dan, niti ne, da na pet ur sončenja porabijo stekleničko zaščitnega sredstva. Mnogi napačno verjamejo, da so povsem zaščiteni, ker so se pač namazali in imajo eno plastenko dovolj za celo sezono. To pa pomeni, da ne nanašajo dovolj debelih slojev dovolj pogosto in sicer na dve uri.

Zaščitno sredstvo nanesemo pravilno le, če naenkrat porabimo tretjino plastenke. Večina dermatologov poudarja, da so zaščitni pripravki lahko le pomoč pri zaščiti pred soncem, ne pa potuha, da se sončimo po ves dan in celo takrat, ko je sonce najmočnejše, torej med enajsto in sedemnajsto uro. Prva zaščita pred škodljivimi UV žarki bi morala biti, da se jim izogibamo. Če se ne moremo umakniti v senco, se zaščitimo s primernimi oblačili, širokokrajnimi pokrivali in sončnimi očali. Če se ne moremo dovolj dobro obleči, pa nanesemo še kremo s čim višjim zaščitnim faktorjem.

Ni vseeno, kakšno kremo kupimo. Poleg višine faktorja je pomembno, da je širokospektralna. To pomeni, da ščiti pred UVA in UVB žarki. Obe vrsti žarkov kožne celice ne uničujeta samo neposredno, temveč tudi posredno. Omogočata namreč nastanek škodljivih prostih radikalov, ki celice še dodatno poškodujejo, ter zavirata mehanizme, ki bi sicer poškodovane celice lahko učinkoviteje obnovili.

Ne samo, da brezskrbno sončenje pospeši staranje kože, bolj zaskrbljujoče je, da je nastanek kožnega raka v porastu. Maligni melanom se sicer pogosteje razvije pri ljudeh, ki so v preteklosti utrpeli več sončnih opeklin, lahko pa preseneti vsakogar, tudi tiste, ki ne spadajo v rizične skupine.

Ker je dejansko viden, pa je prav, da se ga naučimo prepoznati. Zgodnje odkrivanje izjemno poveča možnost preživetja, ki je v tej fazi okoli 95%.

Prav zato, ker se ljudje učijo prepoznavati nevarne spremembe na koži, je maligni melanom danes v razvitem svetu ena najbolj ozdravljivih oblik raka. Medtem, ko je novo odkritih primerov čedalje več, smrtnost dejansko ne narašča. Vendar melanom ni tako enostavno prepoznati. Ko je v fazi , ko ga z lahkoto prepoznamo, je verjetno že močno napredoval. Medtem, ko je že dobro znano, da nevarno znamenje ni simetrično, ima neenakomerne robove in obarvanost, je večje od pet mm, pa vendar vsak melanom ne ustreza temu opisu. Ogromno melanomov je namreč simetričnih, tudi enakomerne barve in manjših od pet mm. Zato je treba opozoriti: edina stalnica raka na koži je enakomerno progresivno spreminjanje.

Te spremembe niso zelo hitre, zato je treba kožo pregledovati vsaj enkrat na tri mesece. Če opazite kar koli nenavadnega, takoj obiščite zdravnika. Ni nujno, da se spremeni že obstoječe znamenje, večina melanomov nastane na novo. Niti ni nujno, da je sprememba rjavkasta, lahko je rdečkasto. Pomembno je le, da je prej ni bilo ter, da se ves čas počasi spreminja.