Ostanimo mladostni

16. marca, 2019 | Farmacevtov nasvet, Nasveti

Staranje je proces, ki doleti vsakega človeka. Ko se srečajo trije osemdesetletniki, bi enemu na videz prisodili 65, drugemu 80 in tretjemu 95 let. Čeprav so enako stari, je prvi mladosten, tretji starikav. Prvi uživa življenje, drugi živi povsem običajno, tretji pa morda trpi. Mladosti ni mogoče podaljšati, mladostnost pa lahko. Za podaljšanje in ohranjanje mladostnosti in vitalnosti do pozne starosti se priporoča zdravo in redno prehranjevanje, redno rehidracijo organizma z 2 – 3 litri tekočine na dan (ta naj bo naravnega izvora voda, čaji, sadni in zelenjavni sokovi) in zvrhano mero gibanja.

Pri zdravem prehranjevanju je zelo pomembno, da je v vsakodnevnem jedilniku vključena hrana bogata z omega 3 nenasičenimi kislinami. Omega 3 nenasičene maščobne kisline so potrebne v vsaki celici našega telesa. Te maščobne kisline so esencialne, kar pomeni, da jih človeško telo ne more izdelati, pač pa jih moramo v telo vnesti s hrano ali prehranskimi dopolnili. Glede na kemijsko zgradbo ločimo več vrst omega maščobnih kislin, ki jih označujemo s številkami 3, 6 in 9. V prehrani sodobnega človeka je predvsem premalo omega 3 maščobnih kislin, medtem ko je vnos 6 in 9 maščobnih kislin največkrat zadosten.

In zakaj so te spojine tako pomembne za človeški organizem?

Velikokrat slišimo ljudi, kako si pripovedujejo, da so jim ugotovili zvišane trigliceride v krvi, pa da imajo zvišan holesterol in premalo t.i. dobrega holesterola. Vsa ta dogajanja so vzrok za nastanek maščobnih oblog na stenah arterij. Zamašene žile pa so smrtno nevarne, saj lahko povzročijo možgansko kap ali srčni infarkt. Uživanje zadostnih količin omega 3 nenasičenih maščobnih kislin znatno zmanjša tveganje za nastanek teh dogodkov. Prav tako pa pomagajo pri zniževanju krvnega tlaka. Dokazano je tudi, da omega 3 maščobne kisline zavirajo vnetja ter blažijo in preprečujejo bolečine pri revmatoidnem artritis ( kar povzroči manj težav pri hoji, gibanju). Izboljšujejo stanja pri psoriazi Chronovi bolezni, ulceroznem kolitisu. Za ohranjanje mladostnosti lahko veliko naredimo sami. Eden od ukrepov je, da spremenimo svoj jedilnik.

Katera hrana je torej bogata s omega 3 nenasičenimi naščobnimi kislinami?

Največ, jih je v ribah, ki živijo v hladnih morjih (npr. tuna, lososi , slaniki, sardele, skuše …).
Rastlinski vir pa so oreščki in laneno, repično in sojino olje. S tako prehrano bodo naše žile mlajše in v starosti bomo šli na sprehod brez bolečin. Večina ljudi pa s prehrano dnevni potrebi ne zadosti. V takšnem primeru se priporoča uživanje ribjega olja, ki mora biti s tehnološkimi postopki prečiščeno, brez pesticidov, težkih snovi in dioksinov. Ker ribje olje ni prijetnega okusa lahko posežemo po kapsulah, ki vsebujejo omega 3 nenasičene kisline. Te običajno uživamo med obroki, da se izognemo neprijetnemu spahovanju. Na trgu je veliko teh pripravkov različnih kakovosti. Zato o primernosti teh pripravkov povprašajte v svoji lekarni. Jemanje kapsul svetujemo tudi sladkornim bolnikom, pri katerih je tveganje za nastanek srčno žilnih bolezni še toliko večje.

Pravijo, da človek postane mlajši že tedaj, ko se preneha truditi, da bi bil videti starejši, kot je v resnici.