Recite stop alergijskemu rinitisu

8. aprila, 2024 | Aktualno, LZS, Obvestila

Alergijski rinitis je najpogostejša oblika neinfekcijskega rinitisa in ena najpogostejših kroničnih nenalezljivih bolezni. Predstavlja eno izmed zdravstvenih težav, zaradi katerih bolniki pogosto poiščejo pomoč v lekarni. »Avgust in september sta neprijetna predvsem za ljudi, ki so alergični na zeli in predvsem ambrozijo, ki spada med najbolj alergene rastline. V lekarni vam pomagamo na različne načine, pogosto skušamo ugotoviti ali so simptomi najverjetneje posledica alergične reakcije, ali gre za drug vzrok. Z veliko verjetnostjo domnevamo, da gre za alergijski rinitis, če sta prisotna vsaj dva od naslednjih simptomov: voden nosni izcedek, kihanje v epizodah, srbež nosu ali konjunktivitis, torej vnetje očesne veznice z znaki in simptomi, kot so pordele, srbeče oči z obilnim vodenim izcedkom,« izpostavlja Bojan Madjar, mag. farm. spec., nacionalni koordinator projekta farmacevtske skrbi »Vprašaj o svojem zdravilu« iz Lekarniške zbornice Slovenije.

Bolniki z alergijskim rinitisom lahko za lajšanje tegob posežejo po nekaterih zdravilih. »Zelo pomembna vloga farmacevta pri samozdravljenju alergijskega rinitisa je svetovanje glede pravilne uporabe zdravil. Antihistaminike v obliki tablet uporabljamo enkrat dnevno. Odmerjanje zvečer priporočamo tistim, ki jim povzročajo zaspanost, kar je ob novejših zdravilih redek neželen učinek. Lahko jih uporabljamo tudi po potrebi. Redno je potrebno uporabljati nosno pršilo, ki vsebuje glukokortikosteroid, saj se optimalni učinek doseže šele čez nekaj ur oziroma dni. Učinkuje tudi ob bolj izraženih simptomih in v primeru težav, recimo zamašenosti nosu, ko so antihistaminiki neučinkoviti,« opisuje Bojan Madjar.

Dejstvo je, da simptomi alergijskega rinitisa pomembno zmanjšajo kakovost življenja in vplivajo na družabno življenje, šolski uspeh in delovno zmožnost. Bolniki z alergijskim rinitisom, bodisi zaradi podcenjevanja bolezni, bodisi zaradi nezadovoljstva z obravnavo, pogosto iščejo sami rešitev svojih težav in zato niso tako uspešni, kot bi lahko bili. »Izkoristite pomoč lekarniškega farmacevta, ki vam bo skušal najti ustrezno rešitev vaših težav in vas odvrnil od preizkušanja neučinkovitih ali celo škodljivih pristopov,« še poudarja Bojan Madjar, mag. farm. spec., nacionalni koordinator projekta farmacevtske skrbi »Vprašaj o svojem zdravilu« iz Lekarniške zbornice Slovenije.