Samomeritev krvnega tlaka

23. februarja, 2021 | Farmacevtov nasvet, Nasveti, Samozdravljenje

Dobro je poznati vrednosti našega krvnega tlaka. Te se sicer tekom dneva spreminjajo in so odvisne od mnogih dejavnikov. Če so vrednosti tlaka povišane, nas lahko v daljšem časovnem obdobju nevarno ogrožajo, zato ni modro, da visok krvni tlak zanemarimo. Pravilna samomeritev krvnega tlaka doma je preprosta in dovolj zanesljiva, da nas lahko vodi k pravemu ukrepanju.

Krvni tlak merimo z dvema vrednostima:

  • zgornji ali sistolični tlak je višja vrednost in je pritisk ob iztisu krvi iz srca v žile odvodnice;
  • spodnji ali diastolični tlak je nižja vrednost in je pritisk na žile, ko srce miruje in se polni s krvjo.

Meja med normalnim in visokim krvnim tlakom je 140/90 mm Hg. Sicer vrednosti krvnega tlaka lahko razvrstimo še podrobneje:

Razvrstitev
Optimalen KT
Sistolični / Diastolični KT (mmHg)
Razvrstitev
Normalen KT
Sistolični / Diastolični KT (mmHg)
120 – 129 / 80 – 84
Razvrstitev
Visoko normalen
Sistolični / Diastolični KT (mmHg)
130 – 139 / 85 – 89
Razvrstitev
Hipertenzija
Sistolični / Diastolični KT (mmHg)
≥140 / ≥90

Krvni tlak v ambulanti je običajno nekoliko višji kot pri samomerjenju doma. Pri samomerjenju krvnega tlaka doma definiramo hipertenzijo že pri nekoliko nižjih vrednostih (≥ 85 in/ali 135 mm Hg) kot v primeru meritev krvnega tlaka v ambulanti (≥ 90 in/ali 140 mm Hg). Enkrat samkrat izmerjena visoka vrednost krvnega tlaka ni nevarna, pomembno pa je povprečje meritev v daljšem času. Sistolični tlak namreč lahko zaniha tudi za 50–70 mm Hg, diastolični tlak pa do 20 mm Hg.

Te nihaje sprožajo različni vsakdanji dejavniki:

  • psihične obremenitve,
  • bolečina,
  • telesne obremenitve (hoja, hranjenje, govorjenje …),
  • poživila (kofein, nikotin …).

Zato je prav, da se na meritev ustrezno pripravimo in umirimo. Krvni tlak si izmerimo sede. Manšeto namestimo na ustrezno mesto. Priporočljivo je merjenje na nadlakti. V tem primeru povezovalna cevka izhaja iz manšete na notranji strani komolca. Med meritvijo mora biti manšeta v višini srca. Roka naj počiva podprta v udobnem položaju. Prav je, da si krvni tlak prvič izmerimo na obeh rokah, sicer pa na tisti, kjer je izmerjena vrednost višja. Naredimo dve meritvi z 1–2 minutnim presledkom. Sodobnejši avtomatski merilniki imajo funkcijo zaporednih meritev že vključeno, v tem primeru je dovolj ena meritev.

Kaj storimo, če izmerimo zelo visok krvni tlak?

Če si izmerimo vrednost, ki precej odstopa od naših običajnih meritev, meritev vedno ponovimo. Če si izmerimo povišan krvni tlak večkrat, se o tem posvetujmo s svojim zdravnikom. Meritve (datum, čas meritve, vrednost krvnega tlaka in srčnega utripa) vpisujmo. Beležnico ali liste za vpisovanje lahko dobimo pri svojem zdravniku ali v lekarni.

Vrste merilnikov za merjenje krvnega tlaka doma

Ročni merilniki imajo slušalko (stetoskop), napihljivo manšeto s pumpico za napihovanje in prikazovalnik krvnega tlaka. Ročno napihnemo manšeto in nato z ventilom počasi in zelo enakomerno spuščamo zrak iz manšete (3 mm Hg v sekundi). Natančno poslušamo žilne šume nad žilo odvodnico na nadlakti in tako zaznamo sistolični tlak (začetek slišanja) in nato še diastolični tlak (konec slišanja). Srčni utrip lahko izmerimo po meritvi s tipanjem utripa (pulza) na podlakti.

Polavtomatski merilniki so zelo malo v uporabi. Manšeto napihnemo ročno, sicer pa ostale funkcije baterijski aparat opravi samodejno.

Avtomatski merilniki krvnega tlaka imajo manšeto in merilnik, ki s pritiskom na gumb samodejno napolni manšeto do zaznane potrebne vrednosti in nato tudi samodejno spušča zrak iz manšete. Vsi avtomatski merilniki prikažejo na ekranu izmerjen zgornji in spodnji tlak ter srčni utrip. Sicer pa so med posameznimi avtomatskimi merilniki precejšne razlike v dodatnih funkcijah, ki jih lahko nudijo, v manšetah (ki naj ustrezajo velikosti nadlakti) in tudi v energijskih napajanjih.

Pred nakupom merilnika krvnega tlaka se posvetujmo, komu bo ta namenjen. Ali potrebuje vsakodnevno merjenje? Kako veliko manšeto potrebuje? Mogoče manšeto težko namešča? Ima aritmijo (nepravilen srčni utrip)? Želi, da aparat shranjuje podatke? Želi, da ima merilnik možnost povezave z osebnim računalnikom?

Ob nakupu pa je vsekakor na mestu še vprašanje… Ali je merilnik zanesljiv in natančen? Merilniki krvnega tlaka so namreč na prodaj praktično že povsod. So preverjeni? Pred nakupom to vsekakor preverimo! Seznam neodvisno ocenjenih merilnikov, ki so zanesljivi in natančni, lahko poiščete na številnih spletnih straneh (tudi na spletni strani slovenskega Združenja za hipertenzijo: http://www.hipertenzija.org/).

Klinično preizkušen merilnik z ustreznimi funkcijami, ki jih posameznik potrebuje, je v resnično pomoč pri samokontroli vrednosti krvnega tlaka. Takšen ne bo povzročal dodatnih skrbi, saj so le te poleg nezdravega načina življenja pogost razlog, da sami svojemu srcu nalagamo nepotrebno breme. Umirimo se tudi tako, da si pogosto ponovimo znan citat: »Vaše srce naj se ne vznemirja in ne plaši!«

Milena Arh, farm. tehn.