Splošna uporaba zaščitnih mask

16. marca, 2021 | Farmacevtov nasvet, Nasveti

Maske so različno poimenovane (respiratorji FFP1, FFP2, FFP3 ali N95 ter kirurške maske tip 1, tip 2, tip 2R), vsem pa je skupna oznaka CEE, s katero proizvajalec jamči, da so izdelane v skladu s standardi. Več o standardih zaščitnih mask najdete tukaj.

Kirurške maske uporabljajo tudi druge osebe, še posebej tisti, ki imajo zdravstvene težave, saj lahko s tem zmanjšajo nevarnost širjenja okužbe na druge osebe.

Zaščita z masko je pomembna, saj ob upoštevanju ostalih higienskih ukrepov, kot so pravilno kašljanje, kihanje, pravilno umivanje rok ter izogibanje dotikanju obraza in sluznic, še dodatno zmanjšujejo nevarnost prenosa okužbe. Pri tem je zelo pomembo, da masko pravilno namestimo, nosimo in tudi odstranimo. Ves čas nošenja maske se oseba ne sme dotikati osrednjega dela maske, saj bi na ta način lahko prišlo, do onesnaženja rok in nevarnosti prenosa okužbe na druge osebe.

V prispevku, ki so ga izdelali v UKCLJ, je predstavljen pravilen potek namestitve in odstranjevanja obrazne maske. https://youtu.be/J2MyKot0QEM

Poleg zgoraj navedenih različnih tipov mask, ki so prvenstveno namenjene delu v posebnih pogoji, ko lahko pride do prenosa okužbe, so v uporabi tudi različne druge maske.

Te maske lahko delno zadržijo pot kapljic, ki se sproščajo v okolico ob kašljanju, kihanju in tudi ob govorjenju, in v katerih so lahko prisotni povzročitelji nalezljivih bolezni. Na ta način se do določene mere zmanjša tudi možnost prenosa okužbe na druge osebe.
Stopnja zaščite je odvisna od materiala, iz katerega je maska izdelana. Tako kot pri ostalih maskah, tudi v tem primeru velja, da je nošenje teh mask dodaten ukrep, ki ob upoštevanju ostalih higienskih ukrepov (pravilno kašljanje in kihanje, pravilno umivanje rok, izogibanje dotikanju obraza in sluznic ter vzdrževanje ustrezne oddaljenosti od drugih oseb), prispeva k zmanjšanju širjenja okužbe.

Raziskave kažejo, da so osebe, ki jih nosijo, bolj previdne in ne segajo z rokami k ustom in očem, s tem pa maska osebo, ki jo nosi, lahko zaščiti pred okužbo. Pomemben pogoj, ki ga je potrebno upoštevati pri uporabi tovrstnih mask je, da jo pravilno namestimo in se je med nošenjem ne dotikamo.