Svetloba in biološki ritmi

18. decembra, 2022 | Farmacevtov nasvet, Nasveti

Bliža se zimski solsticij, začetek zime in čas, ko se dan prične daljšati. Naši predniki so sledili ritmu planeta Zemlja in menjavanju letnih časov. Temi so bili izpostavljeni daljši čas dneva in večino temnega dela dne so tudi prespali. Zanje je bil solsticij skrivnosten in prelomen čas. Od izuma elektrike dalje in pojava ulične razsvetljave , pa smo ljudje tudi v zimskem času čedalje več izpostavljeni predvsem umetni svetlobi.

Živa bitja se na spremembe v okolju prilagajamo z biološkimi ritmi. Spremembe v količini svetlobe pomembno vplivajo na človekov cirkadiani ritem. To je ritem izmenjevanja bioloških procesov v telesu , ki potekajo v približno 24 urnih intervalih. Gre za ritem spanja, hranjenja, izločanja hormonov, uravnavanja srčne frekvence in krvnega tlaka, telesne temperature in mnogih drugih procesov v telesu. Raziskave zadnjih let kažejo, da motnje bioloških ritmov lahko vplivajo na nastanek različnih bolezenskih stanj pri človeku. Težave pri določenih boleznih se pojavljajo v različnih delih dneva (primer: akutni srčno žilni dogodki se pogosteje pojavljajo zjutraj), zato naj bi se tudi zdravila jemala prilagojeno bolezenskemu stanju. Eden pomembnejših ritmov, ki ga uravnava biološka ura je ritem spanja in budnosti. Pomanjkanje spanja v kombinaciji z nekaterimi drugimi vzroki, lahko pripelje do presnovnih in kardiovaskularnih motenj.

Pomanjkanje svetlobe ima lahko negativne učinke, enako pa velja tudi za pretirano izpostavljenost predvsem nekaterim vrstam umetne svetlobe. Moteni so različni fiziološki procesi, posledice pa se kažejo kot motnje spanja, razpoloženja, koncentracije in utrujenost.

V večernem času najbolj moti naš cirkadiani ritem modra svetloba, ki jo oddajajo fluorescenčne in LED luči, okrasne lučke, telefoni, tablice in druge elektronske naprave. Negativnemu vplivu modre svetlobe z elektronskih naprav se lahko izognemo z ugašanjem, uporabo zaščitnih očal, namestitvijo filtrov. Najmanj vpliva šibka rdeča svetloba. Če je le možno, se čez dan čim več izpostavljajmo naravni svetlobi, s tem bomo povečali budnost in dobro razpoloženje, ter izboljšali spanje. Zvečer pa ugasnimo elektronske naprave in si v dobri družbi prižgimo topel rdeč ogenj.

Svetlo novo leto in veliko zdravja vam želim.

Tjaša Abram mag. farm., spec.