Cepljenje je pomembna naložba v dobro zdravje in počutje vsakega posameznika

17. avgusta, 2019 | LZS, Obvestila

Pri preprečevanju bolezni in zaščiti življenj vsakega med nami je cepljenje še kako pomembno in je eden izmed najučinkovitejših zdravstvenih ukrepov. Premalokrat se namreč zavedamo, kako nevarne so bolezni, ki jih preprečujemo s cepljenjem,« so ob letošnjem evropskem in svetovnem tednu cepljenja, ki bo potekal od tega petka, 24. aprila, do naslednjega, 30. aprila, izpostavili v Lekarniški zbornici Slovenije.

Cepljenje je v osnovi postopek, s katerim izzovemo imunost. V telo vnesemo oslabljene ali uničene bakterije, viruse ali njihove sestavine. To imenujemo cepiva. Slednja spodbudijo naš imunski sistem, da izdela protitelesa proti povzročiteljem nalezljivih bolezni. Poleg obveznih cepljenj v najmlajših letih in pozneje je vsekakor priporočljivo cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu (KME), gripi in pnevmokoknim okužbam.

Na Lekarniški zbornici Slovenije poudarjajo, da so vsa cepiva, ki jih imamo na voljo v Sloveniji in ki imajo dovoljenje za promet, varna, kakovostna in učinkovita. Koristi, ki jih prinese cepljenje, so številne.

Čeprav je izvajanje cepljenja skladno z Odredbo o začasnih ukrepih za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni covid-19 v Sloveniji trenutno prekinjeno, pa se bo ponovno začelo izvajati v kratkem času. Zato imejmo v mislih, da se takrat, ko bodo razmere to dopuščale, lahko odpravimo na cepljenje in s tem pomembno vplivamo na naše zdravje.