Homeopatija 5 let

17. aprila, 2021 | Farmacevtov nasvet, Homeopatija

Letos mineva pet let odkar so prva homeopatska zdravila na voljo tudi v slovenskih lekarnah. Asortiman teh se počasi a vztrajno širi. Žal še vedno nimamo kombiniranih homeopatskih zdravil z indikacijami in navodili kdaj in kako jih lahko uporabimo.

Kot naravna farmacija homeopatija zdravi bolnika kot celoto, ne le posamezne bolezni. Zdravnik homeopat nikoli ne napiše diagnoze »visok krvni tlak«, pač pa bolezen opiše preko številnih bolnikovih simptomov in znakov. Prek njih se bolezni loteva pri koreninah, skuša najti vzrok zanjo in spodbuditi bolnikov odgovor na bolezen, okrepiti imunski sistem. Homeopatijo bi lahko uporabili vsakič, ko naš obrambni mehanizem oslabi. Homeopatska učinkovina deluje na vitalno energijo na ravni informacij. S temi informacijami se telo bojuje proti bolezni, stresu ter se vrne v notranje ravnovesje.

Za naše notranje ravnovesje je pomembno kako se prehranjujemo, koliko spimo, kako dihamo, koliko se gibamo, družimo,… Zdrav življenjski slog, prijazna pomoč drugim, pozitivne misli, veselje prav vsak dan,…nas dela zadovoljne, srečne in ohranja naše notranje ravnovesje. Bolezenski znaki so opozorilo za neravnovesje v našem organizmu. Tudi bolečina je učiteljica in ima namen globlji kot si mislimo. Je opozorilo, da nečesa ne delamo prav.

Pri zdravljenju akutnih bolezni kot so prehlad, vročina, glavobol, se lahko sami s pomočjo literature, farmacevta z dodatnimi znanji iz homeopatije ali zdravnika homeopata osredotočimo predvsem na bolezenske znake in izberemo primerno zdravilo.

Iz izkušenj vemo, kako deluje sveže narezana čebula na sluznico. Čebulni hlapi izzovejo solzenje, lahko nam začne teči iz nosu, nadraženi smo in kihamo. Pri homeopatu bi po načelu »podobno se zdravi s podobnim« dobili odmerek sredstva Allium cepa (ki ga pridobijo iz čebule) ob podobnih simptomih, prehladu ali senenem nahodu, če bi nas pekle oči ali bi nam močno teklo iz nosu.

Pri zdravljenju kroničnih bolezni in težav, kakršna postane vsaka akutna težava, ki traja dlje kot mesec dni, pa je toliko bolj pomembna naša celostna slika, do katere lahko pride le zdravnik homeopat po obširni anamnezi. Zanima ga naše zdravstveno stanje od rojstva naprej, naše družinsko in socialno stanje, večji stresi, travme ter dejavniki, ki nek simptom modulirajo ali ga spremenijo (npr. gibanje, temperatura, vremenske razmere, hrup, svetloba, ure dneva,…). Vsak izmed nas se na sprožilce bolezni odziva drugače in kaže drugačne znake, zato potrebuje posebej izbrano homeopatsko zdravilo. Nič nenavadnega ni, da se lahko tri osebe obolele za gripo, zdravijo s tremi različnimi homeopatskimi zdravili.

Homeopatska zdravila ne vplivajo na delovanje konvencionalnih zdravil in jih lahko pri kroničnih boleznih ( kakršen je npr. visok krvni tlak) bolnik jemlje sočasno s klasičnimi zdravili.

Homeopatija kot komplementarna metoda zdravljenja lahko podpre delovanje klasičnih (alopatskih) zdravil. Uporaba homeopatskih zdravil je možna tudi v primeru nezaželenih učinkov klasičnih zdravil.

Za bolnike bi bilo najbolje, da bi lahko zdravnik, ki ima dodatna znanja iz homeopatije, bolniku predpisal tako konvencionalno kot homeopatsko zdravilo, vendar je zaenkrat pri nas pooblaščena oseba za izdajanje homeopatskih zdravil le magister farmacije z dodatnimi znanji iz homeopatije (LZS od l. 2006 organizira strokovna usposabljanja farmacevtov s področja homeopatije).

Svetovanje ob izdaji homeopatskih zdravil nudimo tudi v Zavodu Zasavske lekarne Trbovlje v naslednjih enotah: Lekarni Trbovlje, Lekarni Center, Lekarni Hrastnik in Lekarni Zagorje.

Pripravila: Brvar Lijana, mag. farm.