Homeopatska pomoč pri utrujenosti

22. septembra, 2021 | Farmacevtov nasvet, Homeopatija

Hiter tempo življenja in časovna preobremenjenost sta velika sovražnika našega zdravja. Vse večkrat se srečujemo z utrujenostjo, žal tudi s sindromom izgorevanja. Da bi v tem stresnem tempu življenja ostali zdravi, je bistven preventiven pristop. Ustrezna prehrana (čim manj sladkorja, predpripravljene hrane, polne aditivov,… čim več pa sadja, zelenjave, kakovostne vode, polnozrnatih žit, oreščkov,…), gibanje (po možnosti na svežem zraku) ter počitek in spanje (7 do 8 ur dnevno) so temeljna investicija v naše zdravje.

ARNICA MONTANA je homeopatsko zdravilo, ki ga je zelo dobro imeti pri roki. Nepogrešljiva je pri najrazličnejših poškodbah (pospeši celjenje, zmanjša bolečine in omogoči hitrejšo regeneracijo tkiva), prav tako pa tudi pri telesni izčrpanosti bodisi zaradi dela na vrtu, težkih gradbenih del, selitve oz kakršnemkoli fizičnem prenaprezanju. Je tudi univerzalni spremljevalec fizično napornega tedna v naravi. Šport je vsekakor poživitev telesa in duha, a če zaradi pretiravanja pride do mišične preutrujenosti t.i. »muskelfibra«, lahko ARNICA ali pa homeopatski RHUS TOXICODENDRON prineseta veliko olajšanje.

Kadar pride pri športni aktivnosti do velike izgube telesnih tekočin (znojenje), se priporoča CHINA RUBRA.

Intelektualna utrujenost se lahko pojavi zaradi prenaprezanja v šoli, službi,… Za izboljšanje stanja homeopatija priporoča pri prvi stopnji (ki ne traja zelo dolgo) KALI PHOSPHORICUM 15 CH 1 krat dnevno, dokler ne pride do izboljšanja. Pri drugi stopnji intelektualne utrujenosti, ki traja dlje, ali če s KALI PHOSPHORICUM nismo dosegli želenega učinka, pa se priporoča PHOSPHORIC ACIDUM 15 CH – ravno tako 1 krat na dan.

Vse pogostejši je tudi sindrom izgorevanja (angl. burn out syndrom) tako med poslovneži, gospodinjami in preštevilnimi poklici. Homeopatija lahko ponudi različne pripravke za lajšanje ali še bolje preprečevanje tega sindroma. Najpogosteje predpisana homeopatska zdravila v ta namen so NUX VOMICA,NATRIUM MURIATICUM,KALI PHOSPHORICUM in PHOSPHORIC ACIDUM. Zdravilo izberemo glede na težave, ki jih imamo npr. utrujenost, nespečnost, anksioznost,… in seveda glede na človeka, ki stoji pred nami.

Tudi za utrujenost pred in po porodu homeopatija priporoča ARNICO MONTANO (zlasti v tujini). Uporabna je tudi pri porodu, ker ga podpira, lajša bolečine in pomaga kontrolirati krvavitve.

Dobro je ARNICO MONTANO imeti s sabo tudi na daljši poti, še zlasti pri potovanju z letalom pri osebah, ki imajo težave s krčnimi žilami, zatekanjem in podobno. Ob tem ne smemo pozabiti tudi na pretegovanje okončin ter pitje tekočin (voda, nesladkan čaj). Izogibati pa se je potrebno nezdravi hrani in pijači (sladkor, alkohol, kava, gazirane pijače,…), ki ob dolgotrajnem sedenju poslabšajo počutje in povečajo utrujenost na potovanju (angl. JET LAG).

Kadar po preboleli gripi, driski,… mislimo, da smo že zdravi, a pravega elana ni, so nam spet lahko v pomoč homeopatska zdravila. CHINA RUBRA je koristna, če smo izgubili veliko tekočin (zaradi potenja, bruhanja, driske).

Če fizično izčrpanost po bolezni spremlja še psihična utrujenost, pa se spomnimo na KALI PHOSPHORICUM. Kadar se utrujenost kaže tako, da osebo stalno zebe, pa se priporoča SILICEA.

Obstaja mnogo poti do dobrega počutja. Homeopatija je le ena od njih. Je pot, ki nas spodbuja, da poslušamo svoje telo in reagiramo, ko je potrebno.

Svetovanje ob izdaji homeopatskih zdravil nudimo tudi v zavodu Zasavske lekarne Trbovlje.

Pripravila: Brvar Lijana, mag. farm.