Homeopatska zdravila

22. decembra, 2020 | Farmacevtov nasvet, Homeopatija

Homeopatsko zdravljenje poteka po načelu, da se podobno zdravi s podobnim, ki ga je pred dvesto leti utemeljil in v praksi potrdil nemški zdravnik Samuel Hahnemann. To pomeni, da se morajo bolnikovi simptomi in znaki ujemati s simptomi in znaki, ki jih homeopatsko zdravilo povzroča na zdravih ljudeh. Če to načelo razložimo na primeru čebule: rezanje čebule pri zdravem človeku povzroči solzenje in izcejanje iz nosu in homeopatski pripravek čebule se uporablja za lajšanje simptomov prehlada, pri katerem se pojavljajo ravno takšni znaki – pekoče izcejanje iz nosu in solzenje. Homeopatija obravnava bolnika celostno, saj poudarja pomen celovitosti telesa, razuma in duha. Torej je njen namen ponovno vzpostaviti notranje ravnovesje v človeku, ki je zaradi bolezni porušeno. Zato lahko pridemo pri enaki klasični diagnozi in navidez enaki bolezni pri dveh bolnikih do različnih homeopatskih zdravil.

Homeopatska zdravila se pripravljajo iz zelo različnih snovi, npr. mineralov, delov rastlin, živalskih, človeških produktov in patološkega materiala z razredčevanjem snovi in pretresanjem. Ta postopek priprave imenujemo potenciranje. Pretresanje je ključno, če hočemo priti do homeopatsko delujočega zdravila. V lekarnah se boste največkrat srečali z raztopinami in kroglicami iz laktoze ali saharoze, ki so prepojene s homeopatsko učinkovino.

Homeopatija je lahko učinkovita kot samostojna metoda zdravljenja, kot dopolnilo konvencionalni terapiji in kot podporno zdravljenje pri hudo bolnih pacientih, kjer ozdravljenja ne moremo pričakovati, lahko pa blažimo bolnikove težave. Prednost homeopatskega zdravljenja je ta, da je primerno za vse ljudi, tako dojenčke, nosečnice kot tudi za starejše, ki jemljejo številna „klasična“ zdravila. Zelo dobre rezultate pa dosega tudi pri zdravljenju živali.

V večini držav članic EU lahko splošni zdravnik predpisuje na recept klasična ali homeopatska zdravila – kar je po njegovi presoji za bolnika v tistem trenutku učinkovitejše. Bolnik z receptom dobi zdravila v lekarni. Poleg tega lahko dobi tudi homeopatska zdravila brez recepta za akutna stanja, seveda ob ustreznem nasvetu farmacevta. Pri nas mora zdravnik, ki želi prakticirati homeopatijo, vrniti zdravniško licenco, zato je pri nas zelo malo zdravnikov homeopatov, čeprav je zaradi varnosti pacientov po našem mnenju zelo pomembno, da se s homeopatijo ukvarjajo zdravstveni strokovnjaki.

Kot sem že omenila, so homeopatska zdravila na voljo tako tudi v slovenskih lekarnah, vendar je zaenkrat njihov nabor precej omejen, a se iz meseca v mesec širi. Homeopatskih zdravil zaenkrat v lekarnah ne pripravljamo sami, temveč jih naročamo pri proizvajalcih, ki so že pridobili dovoljenje za promet z njimi v Sloveniji.

Naj opozorimo, da so zaenkrat na voljo v naših lekarnah homeopatska zdravila za samozdravljenje akutnih zdravstvenih težav kot so prehladi, prebavne težave ali bolečine zaradi poškodb, pikov in podobnih težav. Za takšna stanja lahko dobite homeopatska zdravila ob ustreznem nasvetu magistra farmacije. Samozdravljenje načeloma traja od 3 do 5 dni. Odgovornost za to sprejme vsak pacient sam. Kronično zdravljenje pa mora vedno potekati pod nadzorom zdravnika homeopata. Pri kroničnih težavah homeopat opravi natančen prvi pregled, ki traja približno eno uro, popiše zgodovino bolezni, določi prirojeno bolnikovo stanje, njegov odgovor na bolezen in njegove psihične lastnosti, za zdravljenje pa potem uporabi konstitucijske, bazične in simptomatske učinkovine, ki so izbrane individualno za vsakega bolnika. V tem primeru zdravljenje traja najmanj 6 tednov.

In kako pravilno uporabljamo homeopatska zdravila?

Kroglice damo pod jezik, da se raztopijo. Stresemo jih na dlan ali v plastično, keramično ali stekleno posodico in jih namestimo pod jezik, kjer se počasi raztopijo. Odvečnih, na dlan stresenih kroglic, ne vračamo v stekleničko. Ne smemo se tudi dotikati kroglic, ki so namenjene nekomu drugemu. Za majhne otroke jih lahko raztopimo v malo vode. Za mešanje ne uporabljamo kovinskih žličk, ampak lesene, plastične ali steklene. Zdravila jemljemo pol ure pred jedjo, pol ure pred ali po pitju kave, kajenju in umivanju zob. V času zdravljenja se izogibamo uživanju kamiličnega čaja, kofeina, mentola, ki ga najdemo v metinem čaju, žvečilnih gumijih, bonbonih, zobnih pastah ter. Vse navedene snovi namreč lahko izničijo ali oslabijo učinek homeopatskih zdravil. Shranjujemo jih na mirnem mestu, zunaj dosega močnih vonjav (eteričnih olj, parfumov), ne preblizu izvorov sevanja, npr. televizije, računalnika, telefona, mikrovalovne pečice,..ne izpostavljamo jih močnemu soncu ali vlagi.

Po nasvet in nakup homeopatskih zdravil se oglasite v Zasavskih lekarnah, kjer vam bomo z veseljem pomagali.