Potovalna lekarna

23. julija, 2021 | Farmacevtov nasvet, Nasveti

Potovanj se običajno zelo veselimo, pa naj bodo to kratki izleti, počitnice ob obali, v planinah ali pa dolga naporna, fizično zahtevna potovanja, na katera se moramo še dodatno pripraviti. Nihče pa si ne želi, da bi potovanje zaradi takšnih ali drugačnih zdravstvenih težav preživel nekje v temni sobi, stran od vsega prijetnega dogajanja. Ker zdravniške pomoči ni vedno pri roki, je dobro imeti s seboj vsaj najnujnejša zdravila in pripomočke.

Vsekakor ne smete pozabiti vzeti s seboj na potovanje vseh zdravil, ki jih tudi sicer redno jemljete ter vse nujne dokumente.

Na potovanjih ima veliko ljudi težave s prebavo. Le-te so lahko posledica spremembe okolja, prehrane in se kažejo kot zaprtje ali pa pride do nasprotih težav – do driske. Kadar je zdravljenje zaprtja sploh potrebno, vam priporočamo jemanje kakšnih blagih zeliščnih odvajal. Za preprečevanje ali pa zdravljenje drisk, še posebej na potovanjih v eksotične kraje, pa vam svetujemo uporabo probiotičnih pripravkov, ki bodo pomagali vašemu naravnemu obrambnemu sistemu v črevesju v boju pred neznanim.

Poleti, ko smo na dopustu, veliko časa preživimo na soncu. Ker se vedno ne moremo držati načela, da naj bi preživeli čas od 11 do 16 ure nekje v senci, se nam kaj hitro zgodi, da dobimo sončne opekline ali alergije, katerih pogostost iz leta v leto narašča. Za takšne primere vam priporočamo uporabo blagih hladilnih sredstev z dodatki aloe vere, depantenola, zelenega čaja, kamilice, bisabolola, ki kožo prijetno hladijo in pomirjajo. Proti srbenju pa včasih tudi to ne zadostuje in takrat uporabimo gele, tabletke, pa tudi kapljice za oči, ki vsebujejo antihistaminike in jih lahko dobimo v lekarni brez recepta. Vse navedene pripravke pa lahko uporabimo tudi za blažitev težav pri pikih žuželk. Ob tem naj spomnim, da je dobro vzeti na potovanje tudi sredstva za zaščito pred komarji in sicer tako za nanos na kožo kot tudi za zaščito prostorov, na katere včasih kar pozabimo. Priporočamo vam, da se o uporabi teh izdelkov posvetujete s farmacevtom v lekarni, ki vam bo svetoval najprimernejši izdelek.

Za oskrbo manjših prask, odrgnin, zvinov vzemite s seboj na počitnice obliže, povoje raznih velikosti in razkužilo.

Seveda si želimo, da bi počitnice minile brez zdravstvenih težav, vendar žal bolezen tudi na počitnicah ne počiva, zato ne pozabite na termometer ter zdravila proti vročini in bolečinam, …

Ljudje se vse pogosteje odločamo za aktivno preživljanje počitnic, ki navadno vključuje številne športne dejavnosti, ki zahtevajo od nas večji telesni napor, ki ga med letom nismo navajeni in pojavita se lahko neprijetna utrujenost in izčrpanost. Za premagovanje teh težav vam priporočamo jemanje pripravkov z ginsengom. Boleče in utrujene, težke noge pa si lahko zvečer »pocrkljajte« z masažo s pripravki iz izvlečkov kostanja.

Ne pozabite piti zadostne količine vode, za zaščito pred vplivi sonca pa uporabite pokrivala ter sončna očala.

Če greste na potovanje v eksotične kraje, se obvezno prej dobro seznanite s potrebnimi zdravstvenimi preventivnimi ukrepi, ki veljajo za določeno območje.

Na koncu pa naj vam zaželimo, da na potovanju pozabite na vsakodnevne skrbi in si v izdatni meri privoščite vse aktivnosti, ki so vam pri srcu in med letom ni časa zanje. Upamo, da boste odpotovali dobro pripravljeni in da bodo šla vsa pripravljena zdravila nedotaknjena z vami nazaj domov. Imejte se lepo in vrnite se s samimi lepimi spomini.

Vsa podrobnejša navodila glede uporabe zdravil v vaši potovalni lekarni in kakšen dodaten nasvet pa lahko poiščete v vaši izbrani lekarni , kjer vam bomo farmacevti prijazno svetovali.

Zadnje objave