Tuberkuloza – nevarna, a ozdravljiva bolezen

25. marca, 2020 | LZS, Obvestila

Svetovni dan tuberkuloze – 24. marec

Tuberkuloza je poleg AIDS-a in malarije med najbolj smrtonosno nalezljivimi boleznimi na svetu. Danes je z bacili tuberkuloze okuženih približno 1,7 milijarde ljudi. Na leto jih umre od dva do tri milijone, predvsem v državah v razvoju. Slovenija na srečo spada med države z zelo nizkim število bolnikov, v zadnjih letih je število iz leta v leto manjše. To je tudi posledica izjemno dobrega nadzora nad boleznijo in odlične dostopnosti do zdravljenja,« je ob svetovnem dnevu tuberkuloze, ki ga bomo obeležili jutri, 24. marca, povedal Janez Toni, mag. farm., vodja lekarne Klinike Golnik.

Gre za bolezen, poznano tudi kot jetika ali sušica, pri kateri je bil v preteklosti, ko še ni bilo zdravil, praviloma izjemno težek potek. Običajno okuži pljuča, lahko pa tudi druge telesne dele. Pogosto poteka kronično in s številnimi zapleti. Bolezen se lahko pojavi v katerikoli življenjski dobi. V večini primerov se širi s kašljanjem okuženih oseb oz. bolnikov. Ob tem se v zrak sproščajo drobne kapljice, ki vsebujejo bacil tuberkuloze. Ob vdihovanju okuženega zraka pride do vdihovanja bacila, ki se najpogosteje naseli v spodnjih delih pljuč, ki so največkrat primarno mesto okužbe.

Poznamo izvenpljučno in pljučno tuberkulozo. »Znaki bolj pogoste, pljučne oblike, so lahko kašelj, bolečina v prsnem košu, malo povišana telesna temperatura, ki traja več kot tri tedne, lahko tudi izkašljevanje krvi. Tem težavam je lahko pridruženo znojenje, otečene bezgavke, utrujenost, izguba telesne teže… Znaki izvenpljučne tuberkuloze pa so odvisni od prizadetega organa,« je izpostavil vodja lekarne Klinike Golnik.

Med najboljšimi »sredstvi«, da se tej bolezni ubranimo in izognemo, sodijo: zdrav življenjski slog, raznovrstna prehrana, ustrezna osebna higiena, redna telesna dejavnost, dovolj kakovostnega spanca ter dodatna pazljivost, če potujemo v države, kjer je aktivna tuberkuloza pogosta, to so npr. države Latinske Amerike, Afrike in nekaterih delov Azije.