Varno na sonce

23. aprila, 2023 | Farmacevtov nasvet, Nasveti

VARNO NA SONCE

Sonce ima številne koristne učinke na naše zdravje in počutje. Daje nam svetlobo in toploto, vpliva na dobro razpoloženje. Pod vplivom sončnih žarkov v koži nastaja vitamin D, ki je pomemben za normalno delovanje imunskega sistema in zdravje kosti. Prav tako ugodno vpliva na kožo oseb z luskavico, ekcemom ali aknami. Kljub ugodnim učinkom pa ima prekomerno izpostavljanje soncu škodljive učinke na naše zdravje.

MOČ ULTRAVIJOLIČNEGA SEVANJA

Sonce oddaja elektromagnetno sevanje, ki zajema vidno svetlobo, toploto in ultravijolično (UV) sevanje. Pri prehodu skozi atmosfero ozon absorbira večino škodljivih UV žarkov. Zemeljsko površino tako dosežejo UVA in del UVB žarkov. UVA in UVB žarki se med seboj razlikujejo v svoji aktivnosti in sposobnosti prehajanja preko kože. UVB žarki delujejo predvsem na njeni površini in povzročajo opekline, medtem ko UVA žarki prehajajo v globlje plasti kože in pospešujejo njeno staranje. Dolgoročno povzročajo pojav gub in peg. Oboji izrazito povečajo tveganje za pojav kožnega raka. Ob prekomerni izpostavitvi UV sevanju nas telo skuša zavarovati s tvorbo kožnega barvila melanina. Porjavelost je tako znak obrambe telesa pred škodljivimi učinki UV sevanja.

Marsikatera površina odbija UV žarke, kar poveča celokupno izpostavljenost. Pesek odbije približno 15 % žarkov, morska pena 25 %, sneg pa kar do 80 %. Zato je pomembno, da tudi na smučanju poskrbimo za ustrezno zaščito pred soncem. Še posebej je pomembno, da zaščitimo oči. Kadar so te izpostavljene povečani količini UV žarkov lahko pride do vnetja očesne roženice ali snežne slepote.

PREOBČUTLJIVOST NA SONCE

Pod vplivom sonca lahko za UV žarke občutljive snovi v nekaterih zdravilih, prehranskih dopolnilih, zeliščih ali kozmetiki v koži povzročijo vnetno reakcijo podobno sončnim opeklinam. To imenujemo fototoksičnost. Ob uporabi tovrstnih izdelkov je potrebno dosledno upoštevati ukrepe za zaščito pred soncem.

Poleg tega lahko UV žarki sicer neškodljivo snov ali njen delec spremenijo v alergen. Razvije se alergijska reakcija, ki se kaže z drobnimi srbečimi izpuščaji in rdečico. Temu pogosto pravimo alergija na sonce. Pomagamo si lahko z zdravili, ki zmanjšajo alergijsko reakcijo in lajšajo srbečico. Na voljo so v obliki tablet ali gela, ki ga namažemo na prizadeto mesto.

VROČINSKA KAP

V primeru dolgotrajne izpostavljenosti močnemu soncu lahko pride do vročinske kapi. Pojavi se, ko telo ne zmore več učinkovito oddajati odvečne toplote, zato telesna temperatura hitro naraste, telo se ne more ohladiti. Simptomi vključujejo zmedenost, izgubo koordinacije, omotico, glavobol in slabost. Napredujejo lahko do hujših znakov, kot so krči, delirij, koma. Osebo umaknemo v senco ali hladen prostor, jo začnemo čim prej hladiti in pokličemo nujno zdravniško pomoč.

O ZAŠČITNIH SREDSTVIH

Zaščitna sredstva vsebujejo UV filtre, ki jih delimo na fizikalne in kemične. Fizikalni UV filtri na koži delujejo tako, da odbijajo ali absorbirajo UV žarke. Kreme s fizikalnimi filtri so običajno bolj goste in na koži pustijo viden sloj. Običajno so manj dražeče in primerne za občutljivo kožo. Kemični filtri UV žarke absorbirajo. Lahko se uporabljajo samostojno ali v kombinaciji s fizikalnimi filtri. Poleg UV filtrov se izdelki za zaščito pred soncem razlikujejo po stopnji zaščite, ki jo nudijo. Vrednost zaščitnega faktorja, oznaka ZF ali s tujko SPF, nam pove, kolikokrat dlje smo lahko na soncu v primerjavi z nezaščiteno kožo, da ne bo prišlo do pojava pordelosti. Izdelek z ZF 30 nas ščiti 30x dlje, izdelek z ZF 50 pa 50x dlje. Zato je bolj kot višina faktorja pomembna ustrezna pogostost nanosa.

UKREPI ZA ZAŠČITO PRED SONCEM

UV sevanju smo najbolj izpostavljeni v poletnih mesecih med 10. in 17. uro. Izpostavljenost je največja na sončen dan, a sončni žarki prodirajo tudi skozi oblake. Če je le mogoče, ta čas preživimo v senci. Skrbimo tudi za zadosten vnos tekočine.

Bodimo pozorni na napoved UV indeksa, ki jo objavlja Meteorološki zavod Slovenije na spletni strani http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/bio/. UV indeks pomeni stopnjo ultravijoličnega sevanja in na podlagi njegove vrednosti izberimo ustrezno zaščito. Vrednost 5–6 pomeni srednjo stopnjo, 7–9 visoko, višje vrednosti pa zelo visoko stopnjo sevanja. Pri vseh omenjenih vrednostih moramo poskrbeti za ustrezno zaščito. Pomagajmo si s pravilom sence in poiščemo senco vedno, kadar je naša senca krajša od telesa. Uporabimo ustrezna oblačila, pokrivala, sončna očala in zaščitna sredstva za kožo.

Izberimo ustrezna oblačila, ki naj bodo ohlapna in gosto tkana, pokrivajo naj čim večji del telesa. Naj bodo temnejša ali živih barv, saj nudijo boljšo zaščito od svetlih. Pokrivalo naj bo klobuk s širokimi krajci ali kapa z dolgim šiltom in podaljškom za zaščito vratu in uhljev. Za zaščito oči uporabimo kvalitetna sončna očala, ki zagotavljajo 99–100 % zaščito pred UVA in UVB žarki.

Uporabljajmo zaščitna sredstva, ki nas ščitijo pred UVA in UVB žarki. Lahko so v obliki krem, gelov, olj ali pršil. Naj imajo zaščitni faktor ZF vsaj 30 ali še bolje 50. Pomembno je, da poskrbimo za zadostno količino nanosa. 1 čajno žličko kreme potrebujemo za vsako okončino, obraz, sprednjo in zadnjo stran trupa. Pri tem ne smemo pozabiti na čelo, nos, ustnice, vrat, dekolte, dlani, stopala, ušesa in predel pod kopalkami. Namažemo se 20–30 minut pred izpostavljanjem soncu, nanos pa ponavljamo vsaki dve uri ali bolj pogosto ob kopanju, brisanju ali intenzivnem potenju. Izbor zaščitnega sredstva prilagodimo starosti, stanju kože in aktivnosti.

Dojenčkov in majhnih otrok ne izpostavljajmo neposredni sončni svetlobi. Če je le mogoče, jih zaščitimo z oblačili, vključno s klobukom in sončnimi očali. Na trgu so na voljo tudi kopalke in oblačila z UV zaščito. Dojenčkov do 6. meseca starosti namerno ne izpostavljamo soncu. Od 6. meseca dalje uporabimo zanje primerna zaščitna sredstva na osnovi fizikalnih filtrov.

Bliža se čas poletja, dolgih sončnih dni, dopusta in počitnic. Z upoštevanjem zgornjih priporočil bomo na soncu lahko uživali varno in brezskrbno.