Za ustrezno zaščito pred soncem uporabljajmo kakovostne izdelke in upoštevajmo tip naše kože

23. aprila, 2023 | Farmacevtov nasvet, LZS

»V poletnih dneh je zaščita kože pred soncem ključnega pomena za varno in brezskrbno uživanje. A vendar se je treba zavedati, da ni vsak izdelek z zaščitnim faktorjem primerna zaščita, zato je nujno poznati ključne faktorje, ki jih moramo pri tem upoštevati,« ob začetku poletja izpostavlja mag. Darja Potočnik Benčič, mag. farm. spec., predsednica Lekarniške zbornice Slovenije.

Pri skrbi za kožo moramo biti dosledni. Izbira ustreznih in kakovostnih zaščitnih preparatov je zelo pomembna. »Kožo lahko mažete z izdelki z nizkim, srednjim, visokim in zelo visokim zaščitnim delovanjem. Zaščitni faktor ali SPF do 15 predstavlja nizko zaščito, ki je primerno varovanje pred soncem takrat, ko smo mu izpostavljeni zelo kratek čas oz. zgodaj zjutraj ali pozno popoldne. Srednja zaščita od 15 do 30 je primerna, ko imamo kožo že nekoliko porjavelo, saj tako ne bomo ovirali proizvodnje vitamina D, niti nas ne bo opeklo. Visoka zaščita, torej od 30 do 50, spada med najbolj univerzalne in je primerna za vsakodnevno zaščito in zaščito kože otrok. Najvišjo zaščito pa nudi faktor 50+, ki ga uporabljamo v najbolj vročih delih dneva, če imamo zelo svetlo polt, če so prisotne brazgotine ali tatooji in za obraz. Je tako močan, da ne prepušča sončnih žarkov, zato takrat v našem telesu vitamin D ne nastaja,« razloži predsednica Lekarniške zbornice Slovenija, ki opozarja, da je pri zaščiti zelo pomemben tudi tip kože.

»Za svetlejši in občutljivejši tip kože priporočam uporabo kreme z najvišjih SPF. Za srednje obarvano kožo je primeren faktor 30. Višje zaščitne faktorje priporočam tudi zato, ker velikokrat ne nanesemo dovolj kreme in ker nas višji faktor dalj časa ščiti pred škodljivim vplivom sončnih žarkov,« pove sogovornica. Obenem poudari, da je poleg nanosa kreme pomembno, da se soncu med 11. in 15. uro ne izpostavljamo. Sončni UVA in UVB žarki so takrat namreč najmočnejši, oboji pa po preveliki izpostavljenosti lahko povzročijo kožnega raka. »UVB žarki dosežejo zgornje plasti kože. Tako lahko nastanejo opekline. Pred njimi nas ščitijo UVB filtri, ki so dodani sončnim kremam. Bolj nevarni so UVA žarki, ki prodrejo globlje v kožo, kar lahko povzroča hitro staranje kože in poškodbe globljih plasti. Pred njimi nas ščitijo UVA filtri. Opekline in poškodbe kože lahko povzročijo tudi nastanek kožnega raka. Pomembno je, da izberemo kakovostno kremo, losjon ali olje, primeren tipu kože in načrtovanim aktivnostim na prostem. Vsebujejo zaščito pred tako pred UVA kot UVB žarki,« še zaključi Darja Potočnik Benčič.