Zdravljenje nahoda s homeopatskimi zdravili

23. novembra, 2022 | Farmacevtov nasvet, Homeopatija

Vsakdo izmed nas pozna neprijeten občutek nahoda, to je voden izcedek iz nosu, ščegetanje in kihanje, ki običajno mine sam od sebe. Homeopatska zdravila uspešno blažijo omenjene težave, prav tako tudi skrajšajo potek bolezni. Za zdravljenje lahko uporabimo več homeopatskih zdravil, ki jih izberemo na osnovi dejavnikov, ki prehladno obolenje izboljšajo ali poslabšajo.

Prva faza – Vodeni nahod

V prvi fazi bolezni je pri prehladnem obolenju značilen voden izcedek iz nosu. Ko se prehlad prične silovito z vsemi svojimi znaki in nenadno, je zdravilo izbora ACONITUM ali tako imenovana repičasta preobjeda. Lahko se zgodi, če zdravila nimamo pri roki, da zamudimo njegovo uporabo. Bolezen je pogosto posledica vzpostavljanja mrzlemu in suhemu vetru, vzrok pa je lahko tudi nenaden strah ali šok. Že v prvi fazi se lahko razvije povišana temperatura. Koža je suha in vroča bolnik je žejen, veliko pije, a se ne poti.

NATRIUM MURIATICUM – morska sol Zdravilo je primerno za bolnike, ki imajo suhe sluznice in močno žejo. Lahko se pojavi herpetični izpuščaj. Nosni izcedek je obilen, voden, bele barve. Bolnik lahko tudi kiha. V času bolezni slabše vonja in okuša. Rad ima samoto. Bolje se počuti na svežem zraku kot v topli sobi.

ACIDUM ARSENICOSUM – arzenik Uporabimo pri pacientu, ko ima le ta pekoč občutek v nosu, z vodenim prozornim izcedkom, ki je jedek in dražeč za kožo pod nosom. Nos je neprestano zamašen. Bolnika zebe, ne more se ogreti, v obraz pa je vroč. Prisotna je tudi izčrpanost in utrujenost.

STRYCHNOS NUX VOMICA – strihninovec Primeren je za bolnike, ki so zelo občutljivi. Nahod se pojavi že ob prepihu, hladnem vremenu, ob fizični ali psihični izčrpanosti ali stresu. Nos je ponoči zamašen, čez dan se odmaši, spremlja pa ga obilen izcedek. Oči se solzijo. Bolnik je občutljiv na dražljaje iz okolice.

Druga faza – Nosni izcedek se zgosti

PULSATILLA – kosmatinec Zdravilo uporabljamo, ko je nos zamašen, izcedek rumeno-zelen, ki pa ne draži kože. Težave se povečajo zvečer, v topli sobi, zaradi neprehodnega nosu. Bolnika trese mraz, stanje pa se mu izboljša na svežem zraku. Ustnice so suhe, vendar bolnik ne občuti žeje.

KALIUM BICHROMICUM – kalijev bikromat Uporabimo ga, ko je izcedek iz nosu rumeno-zelen, viskozen, žilav in lepljiv. Bolnik tudi kašlja. V sinusih je prisotna bolečina, ki je locirana v majhni točki.

HEPAR SULPHURIS – kalcijev sulfid Izcedek je gost, rumeno-zelen in neprijetnega vonja. Bolnika zelo zebe. Zdravilo je primerno pri osebah, ko je prehlad kljub zdravljenju s homeopatskimi zdravili napredoval v sinusitis ali kronični bronhitis.

MERCURIS SOLUBILIS – živo srebro Homeopatsko zdravilo uporabimo pri prehladu z gnojnim izcedkom. Nosna sluznica je otekla, rdeča, bolnik čuti pritisk in težo v predelu čela. Jezik ima obložen z belimi oblogami, na ustni sluznici se pojavljajo afte. Bolnik se precej poti. Znojenje se izmenjuje z mrazenjem.